Forum Uzdrowienie Strona Główna

 Sprawdzone przepisy

Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
kamila1988_a
Administrator



Dołączył: 21 Sie 2009
Posty: 157
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 15:15, 24 Sie 2009    Temat postu: Sprawdzone przepisy

Myślę ze każdy lubi coś dobrego zjeść, jesli wiec macie sprawdzone przepisy zapraszam, podzielcie się tą dobrocią Laughing

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kamila1988_a
Administrator



Dołączył: 21 Sie 2009
Posty: 157
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 16:41, 24 Sie 2009    Temat postu:

Gruszki w occie

Korzystając że mamy teraz porę na gruszki, skusiłam się by wypróbować przepis na gruszki w occie, i wiecie co? Są świetne, gorąco polecam Smile

3 kg. niezbyt dojrzałych gruszek
1 kg cukru
1/2 l octu

Gruszki obrać, większe pokroić w ćwiartki, wydrążyć gniazda.
Cukier zalać octem oraz dwoma szklankami wody, zagotować.
Zalewę ostudzić i zalać nią ułożone w garnku gruszki. Odstawić na cały dzień.
Na drugi dzień zlać syrop i zagotować. Gruszki wyłożyc do słoików, zalać ostudzonym syropem,
zakręcić słoiki, pasteryzować 20 - 25 min.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez kamila1988_a dnia Pon 16:24, 14 Wrz 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kamila1988_a
Administrator



Dołączył: 21 Sie 2009
Posty: 157
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 14:48, 25 Sie 2009    Temat postu: Brokuły z fetą i migdałami.

Brokuł z fetą

A oto bym sie mogła pobić, gdy pierwszy raz spróbowałam nie mogłam sie od tej potrawy oderwać. Prosta, szybka,pięknie wygląda a smak nie powtarzalny.


Brokuł
Płatki migdałowe
Ser Feta
Sos czosnkowy

Brokuły gotujemy na parze, ale żeby nie były za bardzo miekkie.
Brokuły dzielimy na mniejsze cząstki.
Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni z solą.
Układamy na półmisku brokuły, na nich pokrojony w kosteczkę ser FETA, polewamy sosem czosnkowym i posypujemy prażonymi migdałami.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez kamila1988_a dnia Pon 16:25, 14 Wrz 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kamila1988_a
Administrator



Dołączył: 21 Sie 2009
Posty: 157
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 15:36, 02 Wrz 2009    Temat postu: Kanie w cieście

Kotlety grzybowe

2 kanie
2 łyzki mąki żytniej, pszennej, kukurydzianej
jajko
szczypta wegety
przyprawy: sól, pieprz, papryka, majeranek, oregano, tymianek, pietruszka
olej do smazenia

Grzyby myjemy. Z jajek maki, wody robimy ciasto jak na nalesniki i mieszajac dodajemy przyprawy. Grzyby zanużamyw cieście i pieczemy z obu stron i gotowe, podajemy z chlebem lub ziemniakami. Smile

Prosze o komentarze sprawdzonych przepisów lub opinnie Smile


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez kamila1988_a dnia Pon 16:31, 14 Wrz 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Lonia
Administrator



Dołączył: 02 Cze 2006
Posty: 342
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Dąbrowa Górnicza

PostWysłany: Śro 22:08, 02 Wrz 2009    Temat postu:

Super przepis na kotlety schabowe Very Happy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kataana33
1 Talar



Dołączył: 21 Sie 2009
Posty: 9
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 22:15, 02 Wrz 2009    Temat postu:

Próbowałam brokuły są świetne.
Pozdrawiam


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kamila1988_a
Administrator



Dołączył: 21 Sie 2009
Posty: 157
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 14:35, 03 Wrz 2009    Temat postu:

Jeśli któras z was ma jakis fajny przepis zapraszam piszcie Smile nie ma jak to troche pogrzebac w kuchni Smile

Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez kamila1988_a dnia Czw 14:36, 03 Wrz 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kamila1988_a
Administrator



Dołączył: 21 Sie 2009
Posty: 157
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 16:39, 14 Wrz 2009    Temat postu:

Chleb nadziewany szpinakiem


Składniki:
średni okrągły chleb
1/2 kg świeżego szpinaku lub 1 op. mrożonego
łyżka oliwy
szklanka startego sera
szklanka półtłustego twarogu
szklanka pokrojonego boczku lub wędzonej kiełbasy
duża cebula
2-3 ząbki czosnku
jajko
przyprawy: sól, pieprz, bazylia,świeży lub suszony koperek


Z chleba odkrój czapeczkę i wydrąż miąższ.
Szpinak przebieramy, myjemy, siekamy i dusimy na łyżce oliwy. Jeśli używamy mrożonego szpinaku podgrzewamy go aż woda odparuje. Studzimy.Szpinak mieszamy z serem i twarogiem, wędliną, jajkiem, pokrojoną w kostkę cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem na jedną gładką masę. Przyprawiamy. Farszem napełniamy bochenek i przykrywamy czapeczką. Pieczemy 2 godziny w 150 C. Można by zamiast twarogu dać serek ziołowy.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
marek20
1 Talar



Dołączył: 01 Lut 2015
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: szczecin

PostWysłany: Pon 11:46, 09 Mar 2015    Temat postu:

No spróbowałem przepis kamili i jak najabardziej smaczne Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
dunlopix
1 Talar



Dołączył: 21 Kwi 2016
Posty: 5
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 21:11, 21 Kwi 2016    Temat postu:

Bardzo prosty przepis na bardzo dobry chleb
Składniki

500 g mąki pszennej (za jednym razem zmieszałem też mąkę pszenną z mąką żytnią w stosunku mniej więcej 3 do 1 i też wyszło super)
14 g drożdży suchych (dwie torebki po 7 g)
dwie łyżeczki cukru
dwie płaskie łyżeczki soli
4 łyżki otrębów owsianych (w oryginalnym przepisie są to płatki owsiane – mi wyszło super i z jednym i z drugim składnikiem)
400 ml (dwie szklanki) ciepłej wody
opcjonalnie przyprawy do smaku – raz użyłem dwóch łyżek oregano, dwa razy zrobiłem chleb bez dodatków – z przyprawami radzę eksperymentować wedle własnego uznania
nieco tłuszczu i bułki tartej do wysmarowania formy

Przygotowanie chleba

Drożdże wsypuję do ciepłej wody, dokładnie mieszam i odstawiam na kilka minut na bok.

Pozostałe sypkie składniki (poza bułką tartą) mieszam w dużej misce i wlewam do nich wodę z drożdżami

Wszystko dokładnie mieszam łyżką aż do uzyskania zwartej masy, a następnie odstawiam ciasto w przykrytej misce na 30 minut, aby w tym czasie mogło wyrosnąć.

Wyrośnięte ciasto mieszam jeszcze delikatnie i przekładam do natłuszczonej i oprószonej niezbyt obficie bułką tartą formy.

Tak przygotowane ciasto odstawiam jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i wstawiam na jedną godzinę do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C.

Kiedy piekłem ten chleb po raz pierwszy, po wyjęciu z piekarnika odczekałem jakieś 15 minut, bo po prostu nie mogłem dłużej wytrzymać, i odkroiłem ciepłą jeszcze piętkę. To była najlepsza piętka chleba z masłem ever! Kolejne dwie świeże piętki odstąpiłem już swojej małżonce – nie wiem jak to rozwiążemy w przyszłości Wink

Niemniej jednak chleb najlepiej smakuje dopiero po ostygnięciu, a najlepiej na drugi dzień. Nie radzę zabierać się za krojenie świeżutkiego wypieku, bo może się po prostu rozlecieć.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
halisali




Dołączył: 01 Maj 2016
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 20:18, 01 Maj 2016    Temat postu:

PIERNIK ALPEJSKI



Składniki na biszkopt:
4 jaja
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 - 3 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżka oleju
2 łyżki wody
Pozostałe składniki:
1 kg jabłek
galaretka truskawkowa
pół litra śmietany (30%)
40 sztuk nadziewanych pierników
2 galaretki cytrynowe
cukier waniliowy
czekolada
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać łyżkę oleju, wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka z olejem i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać, na koniec dodać 2 łyżki wody. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C.
Po upieczeniu biszkoptu, przekroić go na pół. 1 kg jabłek zetrzeć na tarce i usmażyć, pod koniec wsypać 1 galaretkę truskawkową. Lekko ciepłe jabłka wlać na pierwszą część biszkoptu, na to ułożyć 40 sztuk pierniczków alpejskich (ja kupuję nadziewane pierniki w Biedronce) i lekko wcisnąć w jabłka. Następnie ubić śmietanę 30 % (łaciata pół litra) z cukrem wanilinowym. Rozpuścić 2 galaretki cytrynowe w 1/2 l gorącej wody. Gdy będzie tężeć wlewać stopniowo do śmietany i dalej ubijać. Śmietanę wylać na pierniki (zostawić trochę na wierzch placka), na to nałożyć drugą część biszkoptu, posmarować resztą śmietany. Na wierzch zetrzeć tabliczkę czekolady.
Smacznego


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
littlebear




Dołączył: 14 Gru 2016
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 12:59, 16 Gru 2016    Temat postu:

Kapusta zasmażana to jedna z moich ulubionych potraw. Najlepsza i niedościgniona jest w wykonaniu mojej babci, która kapustę zasmażaną przygotowuje bez pośpiechu, maltretując nozdrza rewelacyjnymi zapachami.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Uzdrowienie Strona Główna -> Kulinaria Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
gRed v1.3 // Theme created by Sopel & Programosy
Regulamin